KategooriadBrändidSeeriad

Linn, inimene ja taimed – kuidas üheskoos eksisteerida?

Et linnadžunglis ellu jääda, on inimesele vajalik keskkond, mis ka päriselt lopsakat rohelust meenutab. Seda teadis juba kuningas Nebukadnetsar II, kes lasi 6. sajandil enne meie ajaarvamist ehitada suurejoonelised Babüloni rippaiad. Ka Vana-Kreeka ja Vana-Rooma linnadesse istutati hõbedased oliivisalud ja mööda antiikseid müüriseinu väänlevad viinapuud.

Tänapäeva ühiskonnas, mil suurem osa maailma rahvastikust elab linnades, vajame linnarohelust rohkem kui kunagi varem. Seda kinnitavad ka Dambise sotsiaalmeedias tehtud küsitluse tulemused – 55% eestlastest ihkab linnaruumis näha rohkem puid, põõsaid, taimi ja rohelust. Taimede nägemine linnaruumis on kasulik nii meie vaimsele kui ka füüsilisele tervisele: see vähendab stressi, parandab meeleolu ja on ka silmale ilus vaadata. Taimede olemasolu julgustab meid veetma aega õues, suurendades nii kogukondlikku läbikäimist ja soodustades inimestevahelisi suhteid.

Taimekonteiner sobib linnas kõikjale

Üks võimalus linnapilti rohkem rohelust tuua on paigaldada avalikesse kohtadesse taimekonteinerid. Pargipingil jutustamine muutub kordades mõnusamaks ja elavamaks, kui seda ilmestab ilupuu või väike lillepeenar. Kuna taimed on tuntud oma tervist ergutavate omaduste poolest, annab lillede lähedus hoogu ka treeningule avalikul spordiväljakul.

Kõik Dambise taimekonteinerid on disainitud rahulikes ja looduslähedastes toonides ning sobivad kasutamiseks igal pool, kus inimesed koos käivad: terrassidel, mänguväljakutel, kergliiklusteedel, majaesistel ja linnatänavatel.

Taimekonteinereid on lihtne linnaruumi paigaldada, sest need ei vaja eraldi kinnitamist. Näiteks seisab stiilse puiduviimistlusega taimekonteiner Peta neljal jalal ning sobib hästi erinevatele pinnastele – asfaldile, kividele, puidule, murule, plastile jne.

Neile, kes otsivad maksimaalset loodussäästlikkust, on loodud taimekonteiner Gar. 100% taaskasutatud plastist toode kannab Sinise Ingli keskkonnamärgist ning sobib oma vastupidava materjali tõttu eriti hästi veeäärsetele aladele. Oma tugevuse ja välimuse säilitab Gar ka pidevalt märjaks saades ning on seetõttu ideaalne kaunistus sadamakohvikutesse ja rannapromenaadidele.

Linn vajab rohelust ka talvekuudel

Taimekonteinerite soetamisele mõeldes ei maksa lähenevast talvest heituda. Dambise valikust leiab tooteid, mis peavad vastu karmidele põhjamaistele ilmaoludele, nagu tuul, vihm, jäide ja lumi. Dambise taimekonteineritesse sobivad suurepäraselt ka igihaljad puud: eriti hästi peavad Eesti talvekliimas vastu mägimänd ja elupuu.

Kindlasti tuleb aga veenduda selles, et potis oleks ilupuu juurte jaoks piisavalt ruumi. Näiteks on terasplaadist Cor-Ten valmistatud taimekonteiner Ner küllalt avar ja sügav selleks, et väiksem puu sinna lahedalt ära mahuks.

Kui soovid oma puu Dambise konteinerisse ümber istutada, ei ole selleks veel liiga hilja: potipuid võib ümber istutada ka oktoobris-novembris, kui muld on veel pehme. Ehkki püsitaimed peavad hästi vastu ka 15-kraadisele külmale, võib kangemate külmakraadide korral poti lumega ümbritseda või taime pakasekaitsekangasse mähkida.

Ka loodus ise võib olla disainielement

Niisama oluline kui uute taimede istutamine on ka juba olemasoleva roheluse hoidmine. Siin tuleb appi Dambise linnamööbel, mis loob kompromissi looduse ja inimasustuse vahel.

Ringikujuline pargipink Radiano on disainitud nii, et selle saaks paigaldada kõrgete puude või laiade lillepeenarde ümber. See on nutikas lahendus olukorras, kus keset tänavat või väljakut kasvab suur ja väärikas puu. Radiano toob inimesed kokku ning jätab seejuures ruumi ka loodusele – kõik võidavad!

Teine mööbliese, mis näitab lugupidamist rohelise vastu, on nelinurkne pargipink Rosty, millesse on disainitud ruumikas ava, millest puu saab läbi kasvada. Nii mõjub loodus ise kui sisustuse osa ning annab vaba aja veetmisele visuaalselt palju juurde.

Nii Radiano kui ka Rosty on ilmastiku- ja kasutuskindlad: toodete viimistlusel on võetud arvesse põhjamaist kliimat ning intensiivset kasutust, mis välimööbliga paratamatult kaasas käib.

Taimi toetab tervislik elukeskkond

Samamoodi, nagu saame looduse linna tuua ja seda hoida, võime üheskoos panustada ka sellesse, et meid ümbritsev keskkond taimede kasvu soodustaks. Dambis aitab kaasa autode ülemvõimu vähendamisele ning julgustab inimesi sõitma kergliiklusvahenditega. Pargipingis Segmo on nutikalt ühendatud jalgrattahoidja, istumisala ja ümmargune ava, millest mahub läbi kasvama lopsakas puu.

Reostuse vähendamiseks on Dambis loonud ka delikaatse välimusega tuhatoosid, mille olemasolu hoiab ära sigarettide sattumise pinnasesse ja merevette. Klassikalise disainiga tuhatoos Sammu sobib hästi nii taimekonteinerite kui ka pargipinkide kõrvale ning parandab seeläbi meie kõigi elukeskkonda. Nii tagame, et linnaruumis oleks hea elu nii inimestel kui ka meie armastatud taimedel.

Rohkem uudiseid