KategooriadBrändidSeeriad

Nipid, kuidas elada keskkonnasäästlikult

 

Keskkonnateadlikkus tähendab seda, et võtame oma otsuste ja tegude mõju keskkonnale arvesse. Keskkonnaprobleemid on järjest rohkem päevakorral ja seetõttu on üha olulisem iga tegu, mis aitab keskkonda säästa. Kiire elutempo võib panna unustama, et õiged valikud võimaldavad keskkonna heaks nii mõndagi ära teha. Kõige lihtsamad keskkonnasõbralikud valikud on näiteks prügi sorteerimine ja roheline liiklemine. Ehkki nende valikute individuaalne mõju on näiliselt väike, saame ühiselt tegutsedes suuri muutusi esile kutsuda. Järgnevalt anname mõned soovitused keskkonnasõbralikumaks elukorralduseks.

Muuda prügi sorteerimine mugavaks

Prügi sorteerimine ei alga selle tekkimise hetkel, vaid juba varem. Mõistlik on võimalikult palju taaskasutada ja võimalikult vähe prügi tekitada. Kui prügi on juba tekkinud, on selle lahendus käepärane ja praktiline prügikast. Seetõttu on prügi sorteerimist hea alustada sorteerimisprügikastiga, mis ei tekita prügi äraviskamisel lisavaeva. Meie laiast sorteerimisvõimalusega prügikastide valikust leiab sobivad kaubanduskeskusesse, kortermaja lähedusse, parki, aga ka koju või kontorisse. Keskkonnasäästlik linnaruum on varustatud sorteerimisvõimalusega prügikastidega. Kui sorteerimine on mugav, siis seda tehakse rohkem, kutsudes esile ka suurema muutuse inimeste käitumises.

Kasuta plasti asemel alternatiive

Prügi sorteerimine ja ümbertöötlemine on ülioluline, kuid kõiki materjale ei ole võimalik ümber töödelda. Üheks selliseks materjaliks on näiteks plast, mida on mõistlik asendada taaskasutatud või biolagunevate materjalidega. Eelista ühekordselt kasutatavatele plastesemetele taaskasutatavaid alternatiive. Keskkonnasõbralik valik on näiteks riidest poekott kilekoti asemel või taaskasutatud materjalidest laud plastist välimööbli alternatiivina. Kontori plastjäätmete vähendamiseks võib kasutusele võtta näiteks paberteibi. Või järgi meie eeskuju – kasutame kirjade saatmisel mullikile asemel lambavilla jääkidest ümbrikke, mida toodab Eesti oma idufirma Woola.

Eelistada taaskasutatud materjale

Materjaliringluse ideaal on see, et jäätmeid ei tekigi. Ümbertöödeldud materjalidest toote valimine tähendab ühtlasi jäätmete taaskasutamist ning ka uute jäätmete tekitamise vältimist. Taaskasutatud materjalidest linnamööbel on ülimalt keskkonnasõbralik valik, sest selle kasutusaeg on väga pikk. Dambise Rebnew toodetes kasutame ringlusesse võetud polümeeri. Meie valikusse kuuluvad ka ilmastikukindlad ja hooldusvabad pargipingid, lauad, prügikastid ja teised pika kasutuseaga välimööbliesemed. Hoia silmad lahti ja eelista alati Sinise Ingli (Blue Angel) märgisega tooteid. See märgis antakse keskkonnasõbralike ökotoodete tunnustamiseks ja on omistatud näiteks meie pollaritele Rom ja Tic, lauale Kuk ja taimekonteinerile Gar.

Sõida jalgrattaga või eelista jalutuskäiku

Jalgrattasõit ja muud kergliikluslahendused saavad üha enam tähelepanu, kuna võrreldes autodega on nende keskkonnamõju minimaalne. Nii tuleks igal keskkonnateadlikul liiklejal kaaluda auto kõrval või selle asemel liikumist jalgrattaga. Isegi, kui jalgrattaga liikumine on linnaruumis keeruline, on see väärikas samm meie keskkonna heaolu nimel. Kui linnaruumi kujundamisel pööratakse pilk lõpuks eemale autokesksest planeerimisest ja arvestatakse ka jalgrataste ja jalakäijatega, siis edenevad nii linnaruum kui ka keskkond. Rataste infrastruktuuri rajamine on võti keskkonnasõbraliku linnaruumi kujundamisel. See ei tähenda punaseks võõbatud kõnniteed, vaid läbimõeldud ja ühendatud teede võrgustikku, katusega rattaparklaid, rattahooldusstende ja muid ratturisõbralikke rajatisi.

Auto muudab elu mugavamaks ja vähendab ajakulu, kuid kas iga reis kaugesse poodi on ikka seda väärt? Vaata ringi, ehk on valida koht ka jalutuskäigu või rattasõidu kaugusel. Lõpuks võid leida hoopis, et aega kulub vähemgi ja mõtted on tänu värskendavale jalutuskäigule paremad!

Eelista kohalikku

Me kõik võtame paratamatult osa ülemaailmsest kaubandusvõrgust. Peame arvestama, et igal tootel on lisaks hinnasildile küljes ka transpordimõju kui kahju keskkonnale. Kohaliku toote ostmisel püüa arvestada, millest see valmistatud on ja kui kaugelt see materjal pärineb. Kui oleme teadlikud, kuidas kaugelt toodud kauba transport keskkonnale mõjub ja eelistame kohalikku, saame teha ka keskkonnasäästlikumaid valikuid.

Kasuta uut tehnoloogiat

Linnaruumi paigaldatud üldkasutatav prügikast on vaid osa lahendusest. Keskkonnateadliku lähenemise teine pool on prügikasti säästlikum tühjendamine. Et prügikasti tühjendamise intervall pikem oleks, vali Dambise nutikas prügikast CitySolar. Prügikast CitySolar on tõeline roheliikumise lipulaev. See nutiprügikast pakib päikeseenergia abil prügi kokku ja mahutab seeläbi rohkem prügi. See vähendab rohelisel energial toimiva prügikasti tühjendamissagedust kakskümmend korda. Just sellised lahendused aitavad rohehüppele kaasa.

Elus linnaruum on ilus linnaruum

Tühermaad, parkimisplatsid ja betoonpõrgud on igapäevaelu paratamatu osa. Linnaruum, mis ei ole loodud inimeste jaoks, on jalakäijatele kurnav vahemaa kahe punkti vahel. Puhkepink raja kõrval, piknikulaud künka taga ja kõpitsetud taimekooslus kõnnitee ääres võivad muuta nukravõitu linnaruumi elavaks ökosüsteemiks. Teretulnud on iga koht välisõhus, kus vabalt istuda saab. Majadevahelised mänguväljakud, korvpalliplatsid, muud vaba aja installatsioonid ja ka pingid-lauad tuleks prioriteediks seada.

Tee keskkonnale head!

Mõtle oma tegevuse ja ümbruse peale ning asu tegutsema! Vaata, kuidas saad oma ümbruskonnas või töökohas soodustada vaba aja veetmist, prügi sorteerimist ja autovaba liikumist. Äkki teie maja juurde saaks kolme lisaauto asemel parkida hoopis kaksteist ratast? Või ehk aitaks kaastöötajate aktiivset liikumist soodustada puhkealale paigutatud tenniselaud? Võibolla tooks ühisalale paigaldatud sorteerimisvõimalusega prügikastid iga töötaja individuaalse prügikasti asemel kollektiivi juurde nii rohelist mõtlemist kui ka aktiivsust? Leia kaasmõtlejad ja tehke ära!

Dambis pakub avaliku ruumi mööblit nii sise- kui välitingimustesse. Tutvu meie linnamööbli ja tarvikute tootevalikuga ja jälgi meid Instagramis ja Facebookis, et leida inspiratsiooni keskkonnasõbraliku linnaelu korraldamiseks!

Rohkem uudiseid