KategooriadBrändidSeeriad

Linnamööbel on kestvas arengus

Linnamööbel on teema, mis puudutab meid kõiki – ent tihti pöörame me sellele valdkonnale tähelepanu üksnes siis, kui see on puudu või ei vasta meie vajadustele.

Heal valdkonnal on mitmeid nimesid ning linnamööblit tuntakse ka väli- või tänavamööblina. Erinevad nimetused aga tähendavad ikka üht ja sedasama – tänavamööbel on pargipingid, prügikastid, jalgrattahoidjad, teetõkised ning muud elemendid, mis linnamaastikul ühiskasutuses on.

„Terviklikus linnapildis on kõik omal kohal ning mugavalt kasutatav. Linnamööblil on oma roll nii iga üksiku kasutaja kui ka linna kui terviku seisukohalt – paljuski sõltub just sellestsamast välimööblist, kas ja kui palju soovitakse linnas liikuda jalgsi või jalgrattaga ning kui puhtad on tänavad,” arutleb Dambise tegevjuht Kevin Tülp.

Rõhk on kvaliteedil

Dambise väärikas töökogemus –19 aastat! – on abiks linnapildi terviklahenduste loomisel, aidates ellu viia arhitektide ja linnakujundajate julged ning praktilised visioonid.

Kogemus näitab, et nii, nagu on arengus linnad ja ettevõtted, arenevad ka välimööblile esitatavad soovid. Kui aastaid tagasi keskendusid nii ettevõtte töötajad kui ka tellijad sagedamini üksikobjektidele, siis nüüd soovitakse eelkõige terviklikke lahendusi.

Dambise spetsialistide hooleks on lahenduste väljatöötamine just sellisel viisil, et need sobituksid parimal moel põhjamaisesse kliimasse ning konkreetse linnapildi vajadustesse.

Kui aastaid tagasi lähtuti tellimuste esitamisel eelkõige hinnast, siis nüüd väärtustavad Eesti linnade kujundajad eelkõige kvaliteeti – nii kestab välimööbel kauem, vajab vähem hooldust ning kokkuvõttes kujuneb säästlikumaks.

Märkimisväärseid arenguid on tehtud ka tehnoloogias – kaasaegne välimööbel on tänu spetsiaalsetele viimistlusmaterjalidele ilmastiku- ja grafitikindel ning püsib kaua kauni ja funktsionaalsena.

Põnevad erilahendused

Lahenduse leiavad kõik, kelle visioon eeldab just konkreetse ettevõtte või paiga jaoks loodud erilahendusi – välimööbli puhul lähtuda eelistatud värvidest, lisada toodetele logo ning kujundada nad just konkreetse paiga jaoks sobivaiks. Ilusaks näiteks on siinkohal Rakvere linna erkkollased prügikastid, mis linnapildi isegi sombusel päeval päikeselisemaks muudavad. Lisaks ilustavad ja ergastavad prügikaste erinevad vanasõnad. Kõik ikka selle teenistuses, et inimene tunneks alateadlikku soovi oma prügi kindlasti prügikasti viia.

„Arhitektil on soovid ja lahendused, meie töö on tagada kvaliteet ja vastupidavus,” kirjeldab Dambise tööd Kevin Tülp. „Kvaliteetsed materjalid võivad olla kulukamad, kuid samas pakuvad nad säästuvõimalusi, kestes kauem ning säästes sellega ka keskkonda.”

Keskkonnahoid on määrab aina enam tellijate soove – näiteks eelistavad tänapäeval paljud prügikaste, mis võimaldavad mugavat prügi sorteerimist.

Arenguhüpe – tark linnamööbel

Kvaliteet ja disain on linnamööbli valikul äärmiselt olulised, ent üha enam tuntakse huvi ka veelgi põnevamate tehnoloogiate vastu.

„Valdkond on pidevas arengus,” arutleb Kevin Tülp. „Eesti tutvustab end eduka IT-riigina ning infotehnoloogia jõuab ka linnamööbli valikuni. Nii näiteks on soovitud, et pingiga kaasneks WIFI-ühendus või et jalgrattahoidjat saaks avada ja sulgeda mobiiliga. Või et prügikast tänaks möödujat, kes oma prahi õigesse kohta tõi. Tark aeg eeldab ka tarku lahendusi.”

Dambise märksõnadeks ongi kujunenud kaasaegsus ja innovatiivsus – siit leiab sobiva välimööbli erinevatesse linnapiltidesse või avatud hoonetesse väga erinevate ideede ja nõudmiste puhul.

Rohkem uudiseid