KategooriadBrändidSeeriad

Pollarid linnaruumi turvalisuse tagamiseks – Kuidas valida ja paigaldada?

Turvaline linnaruum on rohkem kui lihtsalt tänavad ja hooned – See on keskkond, kus igaühel peaks olema võimalik tunda end kaitstuna ja mugavalt. Üks võti turvalise ja funktsionaalse linnaruumi loomisel on nutikas linnamööbel, mis mitte ainult ei täienda ümbrust esteetiliselt, vaid toob kaasa ka suurema turvalisuse ja mugavuse.

Sellel kuul tahame jagada teiega mõtteid selle kohta, kuidas linnamööbel saab aidata kujundada turvalist ja hubast keskkonda. Võtame fookuse alla pollarid ja tänavatõkised. Linnaplaneerimine on kui kunst ja teadus, kuidas muuta linnad paremaks paigaks meile kõigile. Aidates luua linnaruumi, kus inimesed saavad liikuda vabalt ja ohutult, aitame kaasa sellele, et meie linnad oleksid elujõulised ja kaasaegsed. Kasutame erinevaid pollareid!

Mis on pollarid ja tõkised?

Pollarid ja tänava piirajad on linnamööbli oluline osa, mis aitab reguleerida liiklust ja tagada turvalisust linnaruumis. Lisaks on need ka stiilsed ja täiendavad linnaruume. Pollareid ja tänava piirajaid võib leida paljudes erinevates kohtades, alates autoteedest ja parkladest kuni kergliiklusteede ja jalakäijate aladeni. Need aitavad määratleda selgelt alad, kus sõidukid ei tohiks sõita, ja tagavad seega jalakäijate ja jalgratturite ohutuse. Lisaks on neil oluline roll piiratud ligipääsuga piirkondades, nagu jalakäijate tänavad, turud ja sisehoovid. Hea mõte on neid kasutada ka parklates või mujal kitsastes kohtades kaitstes hooneid autode eest.

Pollarite kastuamise eelised linnaruumi kujundamisel: 

  • Liiklusohutus: Piiravad juurdepääsu teatud aladele, vähendades liiklusõnnetuste ohtu.
  • Keskkonnasäästlikkus: Edendavad jalgsi ja jalgrattaga liiklemist, mis aitab vähendada õhusaastet ja ummikuid.
  • Turvalisus: Kaitsevad hooneid ja piirkondi ebaseadusliku sisenemise ja vandalismi eest.
  • Esteetiline väärtus: Tänu erinevatele disainivalikutele lisavad nad linnaruumile esteetilist väärtust.
  • Lisaks nende praktilisele otstarbele on pollarid ja tänava piirajad osa kaasaegsest ja atraktiivsest linnakujundusest. Need ei ole mitte ainult funktsionaalsed, vaid ka stiilsed, muutes linnaruumi kutsuvamaks ja nauditavamaks kõigile.

Milliseid erinevaid pollareid on olemas?

Pollarid võivad olla erikuju, suuruse, materjali ja funktsiooniga, mis täidavad erinevaid spetsiifilisi turvalisusvajadusi. Pollar võib täita üheaegselt ka jalgrattahoidja funktsiooni, nagu näiteks Pollar Kroc. See lahendus on viimasel ajal eriti populaarne, sest see on kui kaks kärbest ühes!  

Pollari valik sõltub tema keskkonnast. Kas hoonestus ümberringi on ajalooline, moderne, eriti elegantne või minimalistlik? Sarnase stiiliga peaks olema ka pollar. Kõige lihtsamad pollarid on näiteks, nagu nimigi ütleb, Pollar Simple.  Robustsem ja klassikalisem variant on betoonist Pollar Tapia. Lisaks on piirkondi, kus võib vaja minna maa sisse langetatavaid pollareid nagu Pollar Teleskoop. Ajalooliste hoonete ette sobib sammast meenutav Pollar Trajana ning modernsesse keskkonda läikiv Pollar Inox.

Esteetilise disainiga pollarid aitavad lisada linnaruumi iseloomu ja on märk, et linnaruumis hoolitakse turvalisusest.

Kus kasutada pollareid?

Erinevat tüüpi pollarid sobivad eri piirkondadesse, alates linnatänavatest ja parklatest kuni jalakäijate aladeni, kus need toetavad liiklusohutust ja korraldavad linnaruumi.

  • Linnatänavad ja ristmikud – Pollarid leiavad peamiselt oma koha tänavate ääres, reguleeridest liiklust jalakäijate ja autode vahel. Nii saab tagada selgelt määratletud alad, kus sõidukid ei tohiks liikuda. See omakorda vähendab liiklusõnnetuste riski ning tagab jalakäijate ja jalgratturite ohutuse. Näeme linnaruumis viimasel ajal eriti palju jalgratta ja autoteed eraldavaid tõkiseid.
  • Kaubanduskeskused ja äripiirkonnad –  Kaubanduskeskused ja äripiirkonnad võivad olla intensiivse liiklusega. Pollarid toimivad siin mitte ainult liikluspiirajatena, vaid ka turvalisuse tagajatena, vältides juhuslikku parkimist ja liiklusummikuid. Nende esteetiline disain aitab kaasa ka piirkonna kaasaegsele ja kutsuvale ilmele.
  • Promenaadid –  Jalakäijate tänavad ja promenaadid on kohad, kus inimesed kogunevad ja liiguvad vabalt. Pollarid defineerivad selgelt jalakäijate alad, tagades turvalise liikumise. Samal ajal lisavad need linnaruumile visuaalset paeluvust, aidates kaasa kogukonna dünaamikale.
  • Sisehoovid ja Turuplatsid – Sisehoovid ja turuplatsid on kohad, kus sageli korraldatakse üritusi või kogunevad inimesed. Pollarid toimivad siin piirajatena, hoides ära sõidukite juhusliku sisenemise ja tagades turvalise keskkonna. Samuti võivad need olla kujundusliku elemendina, lisades linnaruumile omapära.
  • Parklad ja Autoteed – Pollarid aitavad määratleda parkimisalasid ja juhivad liiklust, vähendades segadust ja suurendades turvalisust. Erinevad pollarite tüübid, näiteks teleskoopilised ehk maasse laskuvad, võivad olla ideaalsed parkimise tsoonide eraldamiseks.
  • Jalgrattaparklad – Viimase aja trend on kasutada pollareid või jalgrattahoidjaid, et luua kaks ühes – teepiiraja ja rattaparkla!

Pollari materjalid, paigaldus ja hooldus

Pollari vastupidav materjal on eriti oluline, et ta saaks täita oma kaitsvat funktsiooni. Pollar on tavaliselt betoonist, rauast, metallist või muust teraskonstruktsioonist, mis võimaldab valida ka eri värvi viimistlusvõimalusi.  Painduvad pollarid on valmistatud pleekimiskindlast Cauflex-materjalist.

Eriti usaldusväärne lahendus on Pollar Hospitalet, mis kaunistab ja kaitseb linnaruume juba aastaid. See on saadaval viie eri funktsionaalsusega: teisaldatav, painduv, betoneeritav, ankurpoltide ja peidetud kinnitusega. Enamikud pollarid on eelkõige betoneeritava või ankutpoltidega kinnitusega. Tähelepanu peab pöörama sellele, et pollareid saab paigaldada vaid kõva pinnase sisse. Maasse laskuva pollari juures ei tohi olla maa sees niiskust.

Õige pollari valik ja paigaldamine on tegelikult väga lihtne! Vajad pollareid oma linnaruumi? Kirjuta meile: info@dambis.ee!

Rohkem uudiseid