KategooriadBrändidSeeriad

Anti-grafiti viimistluslahendused linnamööbli kaitseks

 

Grafiti tänavapildis võib olla ilus ja kunstipärane, kuid mitte alati, eriti kui selle looja eesmärgiks ei ole olnud teha kunsti, vaid lihtsalt pahatahtlikult avalikus ruumis asuvaid objekte mõtlematult sodida. Suurt peavalu valmistab grafiti avalikel rajatistel ning linnamööblil, mille eemaldamine võib osutuda küllaltki ajamahukaks ja ka kulukaks. Tänavakunst sh grafiti on alati olnud isetekkeline, kuid iga grafiti tegijat ei saa nimetada kunstnikuks. Täis soditud bussipaviljoni vaateaken või mänguväljaku kõrval asetsev pargipink, kuhu vandaalid on vulgaarsusi kirjutanud, ei ole heakorraeeskirjadega kooskõlas ning need tuleb puhastada omaniku kulul. Kahjuks ei teadvusta grafiti tegija sageli, kui palju maksumaksja raha ta selle mõtlematu teoga kulutab. Õnneks on tänapäeval olemas spetsiaalsed viimistlusvahendid, mis võimaldavad linnamööblit vandaalide tegevuse eest ennetavalt kaitsta ja sinna kritseldatud ebasobivaid märgiseid ja kirjutisi kergemini eemaldada.

Kuumtsinkimine, pulbervärvimine ja anti-grafiti lakk

Avalikku ruumi paigaldatavale mööblile esitatavad nõudmised on oluliselt kõrgemad kui sisemööbli nõuded. Mööbli eluea määrab suuresti ära algmaterjal, millest see on tehtud, samuti see, kuidas materjali on töödeldud. Näiteks lisatöötluseta terasest linnamööbel vajab tõenäoliselt kiiremat väljavahetamist, sest tuul, vihm ja päike ning võimalik vandalism teevad oma töö ning kulutavad materjali pinnast kiiresti. Seevastu jalgrattahoidjad või pingid, mida on täiendavalt kuumtsingitud, püsivad esteetiliselt kaunid oluliselt pikema aja jooksul, kuna kuumtsinkimine lisab neile korrosioonikaitse, võimaldades sel moel avalikus ruumis asuva mööbli eluiga nähtavalt pikendada.

Lisaks kuumtsinkimisele saab välimööblile lisada täiendavat kaitset pulbervärvide ja lakkidega. Pulbervärvimine võimaldab välimööbli värvida soovitavat tooni ükskõik mis RAL-värvitoonis. Värv toimib ühtlasi ka täiendava korrosioonikaitse kihina.

Kui mööblit on vaja kaitsta vandalismi ja grafiti eest, on selleks kõige parem kasutada anti-grafiti vastast töötlust anti-grafiti lakiga. Anti-grafiti lakk muudab avaliku ruumi mööbli grafitivärve hülgavaks, tänu millele saab oskamatute või pahatahtlikute tänavakunstnike jäljed eemaldada lihtsamini. Oma olemuselt tähendab grafitivastane töötlus seda, et pulbervärvimisel segatakse värvi sisse eraldi ainet, mis kuivades moodustab mööbli välispinnale läbipaistva grafitivastase kaitsekihi, tõkestades nii grafiti imbumist sügavamale pindadesse.

Grafiti eemaldamine

Tavalist pulbervärvitud pinda puhastatakse grafitist enamasti kas abrasiivsel meetodil või värvitakse see uuesti üle. Ülevärvimine tähendab aga, et grafiti jääb sinna tegelikult alles ja värvi kuludes võib see uuesti välja paistma hakata. Abrasiivne puhastamine (soodaprits või liivaprits) seevastu rikub välimööbli pinda, tähendades sageli, et pind tuleb pärast puhastamist uuesti üle värvida ja ilmastikukindlaks töödelda, mis omakorda nõuab täiendavaid rahalisi vahendeid.

Grafiti-lakiga töödeldud linnamööblit ei pea alati üle värvima. Kergematel juhtudel saab soovimatu grafiti ära puhastada ka lihtsalt puhta lapiga. Spreivärviga tehtud grafitit saab anti-grafiti viimistlusega mööblilt eemaldada kas tehnilise piirituse, atsetooni või triklooretüleeni sisaldava puhastusvahendiga.

Selleks, et avaliku ruumi mööbel kestaks kaua, tuleb linnamööbli tellimisele läheneda teadlikult ja anti-grafiti lahendused koheselt mööblihankesse sisse kirjutada. Anti-grafiti lakk ei ole enamasti standardlahendus, kuid seda saab tellida kõikidele avaliku ruumi mööbliesemetele ning oluliselt lihtsam on lakk lisada kohe mööbli tootmise protsessi käigus, kui juba avalikku ruumi paigaldatud mööbliesemeid hakata üle töötlema.

Grafiti-lakk on laialdaselt kasutuses bussidel, trammidel ja rongidel ning kohtades, kus on avalikule heakorrale kõrgendatud nõudmised. Näiteks kasutatakse grafiti-lakki sageli parkides asuvatel pinkidel, prügikastidel ja jalgrattahoidjatel või ka bussiootepaviljonides, kus on keskmisest kõrgem vandalismioht ning kus heakorra säilitamine on püsivalt vajalik.

 

Dambise klientide näitel võib öelda, et teadlikkus anti-grafiti viimistlusvahenditest on aastatega järjest kasvanud ja grafitivastase lisaviimistluse tellimine on aasta-aastalt tõusnud. Kliendid on öelnud, et see tõepoolest hõlbustab neil välimööbli hooldamist, aidates kokku hoida aega ja raha, mis varasemalt on kulunud grafiti puhtaks pesemisele ja mööbli ülevärvimisele.

Anti-grafiti viimistluslahendused Dambise tootevalikus

Dambise poolt pakutav välimööbel on valmistatud ainult kvaliteetsetest materjalidest ja loodud kestma võimalikult kaua. Anti-grafiti töötlus ei ole meie välimööbli puhul standardlahendus, kuid seda saab kõigile toodetele juurde tellida.

Kui soovid täpsemalt uurida meie poolt kasutatava anti-grafiti laki kohta või lisada oma tellimusele anti-grafiti lakkimine, siis saada meile kiri e-posti aadressil info@dambis.ee.

Loe lisaks, milliseid materjale Dambis linnamööbli tootmises kasutab ja kuidas erinevaid materjale hooldada: https://dambis.ee/kvaliteetsed-materjalid-tagavad-toote-pikaajalise-vastupidavuse/

Rohkem uudiseid