KategooriadBrändidSeeriad

Kuidas valida linnamööblit?

 

Hea linnamööbel on ilmastikukindel, vastupidav ja kergesti hooldatav ning muudab linnaruumis viibimise mugavamaks ja funktsionaalsemaks, suunates seeläbi inimesi rohkem avalikku ruumi kasutama ja linnaruumis viibimist nautima. Välimööbli valimine on otsus pikkadeks aastateks ja peab lähtuma sellest, milline on ümbritsev miljöö ja konkreetne mööbli paigaldamise asukoht. Seetõttu tuleks linnamööbli valimisel pöörata alati tähelepanu ühtaegu nii disainile kui ka kvaliteedile, et tagada välimööbli maksimaalne kasutusmugavus ja pikk iga.

Vali linnamööbel vastavalt funktsionaalsusele

Linnamööbli valimist tuleks alustada sellest, millist funktsionaalsust mööbel peab täitma. Näiteks bussiootepaviljonid nõuavad oluliselt teistsuguse funktsionaalsusega mööblit kui rohealad või kaubanduskeskuste ümbrused ja ärilinnakud, kus lisaks pinkidele ja prügikastidele tuleb koheselt mõelda ka jalgrataste hoiustamisvõimalustele.

Jalgratastel liiklemist ja rohelist mõtteviisi tuleks kahtlemata soodustada. Üks võimalus selleks on luua jalgrattaparklad kontorite ja kaubanduskeskuste vahetus lähedusse. Kaasaegne ja turvaline lahendus on kasutada jalgrattahoidjaid, mis võimaldavad rattaid lukustada jalgratta raami abil. Sellised jalgrattahoidjad on näiteks Eestis toodetud Move ja Edge, millest saab lihtsasti kokku kombineerida ka suuremaid rattaparklaid. Suurepäraseks lahenduseks on ka CubiQ jalgrattahoidja, mis tänu oma modulaarsusele võimaldab tavarattale ka fatbike rattaid parkida. CubiQ tõukerattahoidja võimaldab parkida nii tava- kui ka elektrilist tõukeratast.

Prügikastide paigutus linnaruumis peaks sõltuma inimeste liikumistihedusest. Kasutusmugavuse poolest on funktsionaalsem paigaldada väiksemaid prügikaste sagedamini, samas on ka kohti, kuhu sobib pigem üksik suur prügikast. Dambise Novus tooteseeriast leiab igas suuruses ja värvitoonis elegantse disainiga prügikaste, mis sobivad nii sise- kui väliruumidesse.

Modernses linnapildis kogub järjest enam populaarsust ka City tooteseeria, mille suuruse- ja värvivalik on samuti väga lai. Muuhulgas on City tooteseerial eraldi City 60 Doggy prügikast, mis sobib ideaalselt koerteparkidesse ja elamurajoonidesse ning mille turvaliselt sulguv esiklapp tagab hügieenilisuse, vähendades lõhna ja hoides prügikasti sisemuse kuivana.

 

Vali linnamööblit vastavalt disainile

Linnamööbli tulevane asukoht määrab paljuski ära selle, millise disainiga peab linnamööbel olema. Näiteks moodne kesklinn ja kõrged uusehitised vajavad enda kõrvale sootuks teistsuguse väljanägemisega pinke ja prügikaste kui vana ja ajaloohõnguline puitasum või suur ja sajandeid vana pargiala. Kui kaasaegses ja modernses keskkonnas on tänapäeval levinud eelkõige õhuline ja minimalistlik linnamööbel, siis ajaloolistes asumites ja rohealadel sobivad kasutamiseks pigem pehmem vorm ja klassikalisem disain.

Ajaloolises ja väärikas keskkonnas mõjub hästi näiteks klassikaliselt kauni joonega Roda pargipink. Otsides modernsemat pinki, võiks selleks sobida Vela pink, mis on piisavalt suur, kuid samas ei jäta raskepärast muljet.

Järjest rohkem pööratakse linnakeskkonda planeerides tähelepanu ka sellele, kuidas tekitada istumisalade lähedusse rohelust. Lilleilu ja väiksemaid puid saab avalikku ruumi ja linnakeskkonda lihtsasti integreerida pinkidega kokkusobivate taimekonteinerite abil. Sellist lahendust pakub näiteks Penta Islands majakujulistest moodulitest koosnev pingiseeria, millel on istumisala kujundamiseks piiramatu arv võimalusi. Mooduleid on võimalik kombineerida taimede ja lillepottidega, moodustades nii õdusaid ja rohelisi istumisalasid ja sobides ideaalselt väljakutele ja suurematele platsidele.

Dambis-Pargipingid-Pargipink-Penta-Islands-6

 

Õiged materjalid tagavad linnamööbli pika ea

Linnamööbli suurimaks vaenlaseks on kahtlemata meie ilmastik. Mööblit valides tuleb arvestada nii päikese kui vihmaga, palavuse kui miinuskraadidega. Kui odavad materjalid kipuvad meie vahelduvates ilmastikutingimustes kiiresti pleekima ja lagunema, siis kvaliteetsed materjalid on töödeldud meie oludele vastavaks, tänu millele peavad nad märgatavalt kauem vastu.

Lisaks ilmastikule tuleb linnamööbli puhul arvestada ka võimaliku vandalismiga. Seetõttu ei ole soovituslik kasutada välimööbli juures vääruslikumast metallist detaile ega muid kergesti lahti tulevaid osiseid, mida sageli vandalismi eesmärgil lõhutakse ja rikutakse.

Kõige sagedasemad materjalid, millest linnamööblit valmistatakse, on puit ja metall. Puitudest on kõige vastupidavamad tamm, termotöödeldud saar ja tamm, kuid rohkelt on kasutuses ka mänd ja lehis. Metalli puhul on kõige määravam selle vastupidavus korrosioonile. Täiendavat vastupidavust lisab kuumtsinkimine, samuti pulbervärvimine, mis annab mööblile viimase viimistluse ja hoolitsetud välimuse, pakkudes lisakaitset rooste ja muu korrosiooni eest. Loe ka meie varasemat artiklit materjalide kohta: “Kvaliteetsed materjalid tagavad toote pikaajalise vastupidavuse”.

 

Linnamööbli valimisel on kõige tähtsam, et see sobituks linnaruumi, kuid samas näeks hea välja ka aastate pärast. Otsides sobivat välimööblit, tuleks valimist alustada funktsioonist, mida linnamööbel peab täitma ning asukohast, kuhu välimööbel peab sobituma. Väga oluline on tähelepanu pöörata ka materjalide kvaliteedile ja sellele, kuidas materjale on töödeldud, et tagada linnamööbli maksimaalne kasutusmugavus ja võimalikult pikk eluiga. Dambis linnamööbel on loodud linnaruumi kaunistama pikaajaliselt ning valmistatud ainult kõrgeimatest standarditest lähtuvalt. Tootevalikust leiab nii jalgrattahoidjaid, pinke kui ka prügikaste, mänguväljakuid, fitnessväljakuid aga ka muud linnamööblit. Tutvu Dambise toodetega lähemalt: https://dambis.ee/tooted/.

Rohkem uudiseid