KategooriadBrändidSeeriad

Kuidas valida mänguväljakut?

Mänguväljak ja sellel peetud õuemängud on täisväärtusliku lapsepõlve lahutamatu osa! Turnimine arendab koordinatsiooni ja tasakaalu ning paneb proovile laste osavuse. Peale füüsiliste oskuste arendamise õpetab mänguväljakul askeldamine lapsi sotsialiseeruma – teistega arvestama, sõpru leidma ja suhtlema.

 

Järgnevalt anname mõned soovitused, milline võiks olla elamurajoonis või pargis asuv avalik mänguväljak.

 

Dambis-Mänguväljak Bosco 3 INOX

 

  1. Mänguväljak peab olema turvaline

 

Kõik mänguväljaku osad peavad olema valmistatud laste jaoks ohututest materjalidest.

Jälgige, et atraktsioonide kinnitused ja ühenduskohad, postide otsad ja elementide ääred on nii kindlad ja ohutud, et laps ei jää millegi taha kinni ega vigasta ennast. Kõik atraktsioonid peavad olema nõuetekohaselt paigaldatud.

 

Mänguväljaku otsingul tasub eelistada kogemustega, sertifitseeritud tootjat. Iga kauni välimusega liumägi ei pruugi meie ilmastikutingimustesse sobida, sest muutub näiteks märja ja külma ilmaga lastele ohtlikuks. Kindlam on valida tuntud eksperdi tooted, mis on oma ohutust ja vastupidavust aastate jooksul tõestanud.

 

Selliseks tootjaks on näiteks Benito Urban, kes kasutab atraktsioonide arendamisel ja tootmisel kõige kaasaegsemaid insenertehnilisi lahendusi, arvestades seejuures eri vanuses laste soovide ja vajadustega. Benito Urbani mänguväljakute elementidele on omistatud TÜV Rheinlandi ja TÜV Thüringeni sertifikaadid, mis tähendab, et tooteid on korduvalt testitud ja tunnistatud need väga rangetele standarditele vastavaks.

Dambis-Mänguväljak Artic 3

 

  1. Mänguala nõuab eakohaseid mänguvahendeid

 

Lasteaiahoovides on tavaliselt mitmeid mänguplatse, et nii sõimemudilased kui ka koolieelikud saaksid kasutada sobiva mõõdu ja raskusastmega atraktsioone. Sama ideed tasub järgida ka avalike mänguväljakute rajamisel – tegevust võiks jaguda igas vanuses ja suuruses lastele.

Näiteks väikelastele on jõu- ja eakohased ning kasvule vastavad Quinderi sarja mänguväljakud, mille mängimisplatvormid on madalad, ümarate nurkadega ja lõbusate värvidega. Suurte laste alale sobib näiteks sarja Artic+ Plus või Modus seeria mänguväljakud, kus on mitmeid erinevaid ronimispostide- ja redelite, liumägede ja sildadega mänguväljakuid.

 

Dambis-Mänguväljak Quinder 6
  1. Mitmekülgne mänguväljak toob rohkem kasutajaid

 

Kohtades, kus liigub palju eri vanuses lapsi, tuleks suurte ja väikeste atraktsioonid paigutada nii, et mänguhoos lapsed üksteist ei sega. Kui ruumi jagub, võiks luua erinevad mängutsoonid ja paigaldada alale rohkem elemente.

Et mänguväljak mahutaks samaaegselt palju lapsi, on hea eelistada mitme kasutusvõimalusega elemente. Sarja Modus suurtes mängulinnakutes jagub korraga küllaldaselt pinda ja tegevust vähemalt kümnele lapsele, ilma et tekiks ootejärjekord või ruumikitsikus.

Lastele meeldib ka eakaaslastega suhtlemine: kui üles-alla ja edasi-tagasi turnides saab mängida kulli või luurekat, ei tüdine lapsed ühe mängulinnaku peal ringiratast ronimisest niipea. Selliseks meelelahutuseks on eriti paslikud igasugused liumäe, redeli, trepi, rippsilla ja ronimisseinaga mänguatraktsioonid.

 

Dambis-Mänguväljak-Modus-XXL-5
  1. Mänguväljak peab välja nägema lõbus, atraktiivne ja värviline

 

Kirkad värvid ja stiliseeritud maja-, eseme-, taime-, looma- ja linnukujutised muudavad mängurajatised laste silmis vastupandamatuks mängumaaks. Laste puhul kehtib kindel ilukaanon: mida värvilisem, seda ägedam. Julgeid toone ei pea pelgama, sest just need loovadki lastepärase keskkonna.

Pisipõnne võluvad ka igasugused aknad ja vaateavad, kust saab välja kiigata. Suuremad lapsed ootavad mitmekesist ajaviidet – nad tahavad end nii füüsiliselt kui ka vaimselt proovile panna. Ronimisseinad- ja võrgud ning trips-traps-trulli mängimise sein pakuvad neile vaheldusrikast tegevust ega tüüta ära.

 

Dambis-Mänguväljak Fenokee 1
  1. Mänguväljak peab ka ümbruskonda sobima

 

Iga asukoha jaoks on olemas oma stiili ja näoga mänguväljak. Kivist, betoonist ja klaasist keskkonda sobivad hästi roostevabast ja kuumtsingitud terasest atraktsioonid. Maalähedasse ja rohelisse miljöösse istuvad puidust või puidu imitatsiooniga kiiged, liumäed ja ronilad.

Ent on ka universaalse väljanägemisega atraktsioone, näiteks sarjast Klasik Basic, mis sobivad edukalt nii korterelamute ja lasteasutuste juurde, parkidesse kui ka modernsete hoonete vahele.

 

Dambis-Mänguväljak Klasik Basic 6

 

  1. Avalik mänguväljak peab olema vastupidav

 

Koduaeda mänguinventari valides ei ole nii oluline, et ronimislinnak kestaks palju aastaid – lapsed kasvavad sellest kiiresti välja ja ühe pere lapsed ei kuluta linnakut läbi. Kuid suure liikuvuse ja koormusega avalike mänguväljakute puhul on pikk kasutusaeg ja vastupidavus ekspluatatsioonile olulised näitajad. Mänguväljak peab püsima esteetiline, kutsuv ja turvaline pideva kasutamise, ilmaolude ja vandalismiohu kiuste.

 

Dambis-Mänguväljak-The -Castle-Play-2

Avaliku mänguväljaku rajamine on investeering paljudeks aastateks. Ranged kvaliteedinõuded, suurem töökindlus ja pikem garantiiaeg on seda väärt – atraktsioonid on turvalised, peavad hästi vastu ning soovi korral saab mänguala sama sarja elementidega täiendada või elemente välja vahetada.

Rohkem uudiseid